Pasuljev žižak (Acanthoscelides obtectus) je insekt koji nanosi veliku štetu na pasulju – kako na polju, tako i u skladištima gde provodi zimu. Oblik njihovog tela je suzast, smeđesivih nijansi, dužine od 3-5mm.

1. Pronađi pasuljevog žiška

Pasuljevog žiška možeš uhvatiti tako što ćeš postaviti činiju sa 50-100 grama pasulja na suvo mesto kojem će žižak moći da pristupi iz dvorišta (podrum ili neki dvorištni objekat). Nakon što ženke polože jaja na pasulj, iz njih se izležu larve koje se ubuškaju u zrna. Larve pasuljevog žižka se hrane unutar zrna pasulja tokom razvića, a neposredno pre nego što se učaure one probuše izlaznu rupu. Izlazne rupe (tzv. okca) su vidljive nakon 25 dana od kada je ženka položila jaja na zrna i siguran su znak da će iz njih uskoro izaći adulti.

Zaražen pasulj ćeš prepoznati po karakterističnim rupama.

Bez obzira na to da li si se odlučio/la da postaviš klopku ili ne, raspitaj se kod bake i deke, komšija, prijatelja da li oni mogu da ti pomognu da pronađeš pasuljevog žiška. Zaraženi pasulj prebaci u teglu sa poklopcem i sačekaj da žišci počnu da izlaze iz njih. Kada izađe oko 15 jedinki, teglu prebaci u zamrzivač. U zamrzivaču će adulti uginuti, ali je to najhumaniji način eutanazije insekata i neophodan korak za DNK analizu. Uzimanje oko 15 jedinki ne može negativno uticati na veličinu populacije ove vrste u tvojoj okolini.

Sakupi oko 15 odraslih jedinki u teglu i odloži je u zamrzivač.

2. Kontaktiraj nas kako bismo ti poslali materijal neophodan za slanje insekata

Obavesti nas da si pronašao žiške i pošalji nam svoju poštansku adresu na imejl info@opasuljise.rs kako bismo ti poslali materijal za slanje. Od nas ćeš dobiti kovertu koja sadrži plastičnu tubicu sa 1ml 96% alkohola i promotivni materijal. Uginule žiške treba da prebaciš pincetom direktno iz zamrzivača u tubicu sa alkoholom. Zaleđene žiške nemojte ostavljati duže vreme na sobnoj temperaturi jer proces odleđivanja može oštetiti njihovu DNK.

Žiške prebaci pincetom u tubicu sa alkoholom.

3. Pošalji nam uzorke

Tubicu sa žišcima pošalji običnom kovertom na adresu:

„Opasulji se“

Odeljenje za evolucionu biologiju

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“

Bulevar despota Stefana 142

11060 Beograd

Projekat je započet 2020. godine i trajaće u narednim godinama. Dakle, kad god da naletite na žiške, pišite nam.

Običnom poštom nam pošalji tubicu sa žišcima.

Saznaj više o pasuljevom žišku